Pantaulai Aku Dengan Emailmu:

Total Pageviews

Ramai Yang Meminati: Anda bagaimana pula?

Pages

Kenalilah dunia ciptaan sahabat-sahabatku:

Jika langit di duniamu runtuh, berhijrahlah ke duniaku.

Salam segunung rindu untuk kekasih di hujung talian:

Kasih manusia sering bermusim, madah helahnya tiada bertepi;
Dengan harapan kubina impian,
kau sentuh runtuh tinggal kenangan.
Biarpun hatiku retak seribu,
kau tetap kukunci di dalam hatiku.

Love me but, leave me not,
Kiss me but, miss me not,
Hit me but, hate me not,
Remember me but, forget me not.

Teman!
Di taman ini aku menantimu bersama segunung rindu yang sarat. entahkan bila ketemu penawarnya. Aku kehilangan, yang tinggal hanyalah kerinduan.
Di sini, akumengukir syair di atas air, meniti buih mengejar pelangi. Beralaskan mimpi syahdu kelmarin, kini menjadi igauan siangku. rindu ini di manakah noktahnya? Cinta ini bilakah ajalnya?
Ketahuilah sesungguhnya secebis kasih membuat kita sayang. seucap janji membuat kita percaya. sekecil luka akan membuat kita kecewa. tetapi, sebuah persahabatan akan selamanya bermakna."
rinduku padamu tak bisa pudar, kasihku padamu belum tercemar.

Pelangi! Kau ciptaan Allah yang sungguh istimewa.

Terimalah madah pujangga dari: Michael Jordan Quotes

There was an error in this gadget

Apakah yang anda cari?

Tuesday, July 27, 2010

Kapal TLDM di Museumkan.

Assalammualaikum!
Kini kita berpeluang melihat kapal TLDM di daratan. Jom berkunjung ke Museum Melaka!

Sesiapa yang nak tengok kapal TLDM atas daratan bolehlah pergi Muzium TLDM di Melaka. Muzium TLDM dilengkapi juga dengan Kapal Ex-Kd Sri Terengganu yang disumbangkan oleh Kementerian Pertahanan dan TLDM. Kapal ronda yang ditauliahkan pada 16 Disember 1963 telah beroperasi selama 31 tahun
dan belayar sejauh 68,926 batu nautika di bawah pimpinan 24 orang Pegawai Pemerintah. Kapal ini pernah terlibat dalam menjaga keamanan semasa konfrontasi Indonesia dan operasi rondaan di Pantai Timur Semenanjung.
Kapal Ex-Kd Sri Terengganu merupakan sebuah kapal ronda Tentera Laut Di Raja Malaysia (TLDM) dari kumpulan pertama yang ditempah khas oleh Kerajaan Persekutuan Tanah Melayu dari Syarikat Vosper Limited, Portsmouth England dalam tahun 1961.
Pada tahun 1994, TLDM telah bersetuju untuk menyerahkan kapal ini kepada Perbadanan Muzium Melaka (PERZIM) sebagai melengkapkan lagi koleksi Muziurn TLDM untuk tatapan masyarakat tempatan dan pelancong asing.
PERZIM telah melantik syarikat perkapalan Naval Dockyard Sdn. Bhd. untuk membaik-pulih kapal yang menelan belanja sebanyak RM160,000 ini sebelum di bawa ke Melaka.
Pada 6 Januari 1996, kapal ini telah selamat di bawa ke Melaka melalui jalan laut oleh Megalith Sdn. Bhd. dengan kerjasama pegawai dan anak kapal TLDM sendiri.
Antara objektifnya adalah:
Untuk melengkapkan koleksi Muzium TLDM yang sedia ada di samping menghayati sejarahnya semasa konfrantasi dengan Kerajaan Indonesia pada tahun 1963.
Untuk mempamerkan salah sebuah kapal ronda Di Raja yang digunakan untuk mempertahankan kedaulatan negara di samping menghayati suasana di atas kapal bersama peralatan yang digunakan.
Sumber : http://www.perzim.gov.my/kapal_exkd.htm
Koleksi gambar KD Sri Terengganu di http://amkns.blogspot.com/2010/07/kapal-tldm-yang-dimuziumkan.html

No comments: