Pantaulai Aku Dengan Emailmu:

Total Pageviews

Ramai Yang Meminati: Anda bagaimana pula?

Pages

Kenalilah dunia ciptaan sahabat-sahabatku:

Salam segunung rindu untuk kekasih di hujung talian:

Kasih manusia sering bermusim, madah helahnya tiada bertepi;
Dengan harapan kubina impian,
kau sentuh runtuh tinggal kenangan.
Biarpun hatiku retak seribu,
kau tetap kukunci di dalam hatiku.

Love me but, leave me not,
Kiss me but, miss me not,
Hit me but, hate me not,
Remember me but, forget me not.

Teman!
Di taman ini aku menantimu bersama segunung rindu yang sarat. entahkan bila ketemu penawarnya. Aku kehilangan, yang tinggal hanyalah kerinduan.
Di sini, akumengukir syair di atas air, meniti buih mengejar pelangi. Beralaskan mimpi syahdu kelmarin, kini menjadi igauan siangku. rindu ini di manakah noktahnya? Cinta ini bilakah ajalnya?
Ketahuilah sesungguhnya secebis kasih membuat kita sayang. seucap janji membuat kita percaya. sekecil luka akan membuat kita kecewa. tetapi, sebuah persahabatan akan selamanya bermakna."
rinduku padamu tak bisa pudar, kasihku padamu belum tercemar.

Apakah yang anda cari?

Monday, June 6, 2011

Mengekal kesihatan kuku

Mengekal kesihatan kuku MENYERIKAN kuku amat penting bagi mengelakkan kuku rapuh dan kusam. -------------------------------------------------------------------------------- RAMAI yang mengabaikan penjagaan kuku secara tidak sengaja kerana ia sebahagian kecil daripada tubuh badan kita. Pengabaian kuku sama ada dari sudut luaran atau dalaman dapat dilihat di permukaannya. Dengan mewarnakan kuku, kekurangan kuku dapat disembunyikan tetapi jika dibiarkan berterusan, kerosakan pada permukaan kuku agak sukar dirawat atau kembali sihat dengan cepat. Kuku yang rapuh berpunca daripada kekerapan bersabun. Berada di dalam ruang berhawa dingin dalam tempoh masa yang panjang juga boleh menjejaskan kesihatan kuku. Kuku boleh dilindungi dengan menyapukan losyen secara kerap. Kuku perlu dibersihkan daripada bahan pewarna sebelum rawatan kuku dimulakan. Pastikan, pembersih itu mempunyai fungsi melembab. Kemudian rendamkan jari-jemari di dalam air suam yang dicampur dengan perahan limau nipis selama lima minit untuk melembutkan kuku. Selepas merendam, skrab jari-jemari untuk menghilangkan kotoran sebelum dibasuh semula dengan air suam. Selepas dikeringkan, sapukan losyen pada kuku dan jari-jemari dan oleskan pelembut kutikel di tepi kuku. Selepas itu barulah kuku dan kutikel dirapikan serta permukaan kuku dikilatkan agar kelihatan berkilat. Untuk memiliki kuku yang sihat, kepanjangan kuku perlu diambil kira. Kuku yang terlalu panjang akan memudahkan kotoran memasukinya manakala kuku yang terlalu pendek pula akan menyebabkan kecederaan. Pilih pemotong kuku yang tajam untuk kemasan. Jangan rosakkan kuku dengan menggigitnya. Selain kuku mudah rosak, kotoran pada kuku juga akan masuk ke dalam mulut ketika makan. Pewarna kuku Amalan minum banyak air suam adalah salah satu tip untuk menyerikan kuku dari dalam. Ia dapat membantu melembabkan kuku, manakala untuk menguatkan kuku, makan makanan yang mengandungi kalsium seperti susu. Memakai pewarna kuku membuatkan kuku kelihatan cantik, tetapi sekiranya pewarna kuku dipakai terlalu lama, warna asal kuku boleh berubah kekuningan. Bahkan, kuku yang berkilat menjadi kering. Bagi mengelakkan perkara ini, pewarna kuku tidak boleh dipakai selalu. Kuku yang sihat adalah kuku yang bebas daripada sebarang pewarna kuku. Ketika menanggalkan pewarna kuku, gunakan kapas dan jangan menggosok kuku sebaliknya usapkan sahaja.

No comments: