Pantaulai Aku Dengan Emailmu:

Total Pageviews

Ramai Yang Meminati: Anda bagaimana pula?

Pages

Kenalilah dunia ciptaan sahabat-sahabatku:

Jika langit di duniamu runtuh, berhijrahlah ke duniaku.

Salam segunung rindu untuk kekasih di hujung talian:

Kasih manusia sering bermusim, madah helahnya tiada bertepi;
Dengan harapan kubina impian,
kau sentuh runtuh tinggal kenangan.
Biarpun hatiku retak seribu,
kau tetap kukunci di dalam hatiku.

Love me but, leave me not,
Kiss me but, miss me not,
Hit me but, hate me not,
Remember me but, forget me not.

Teman!
Di taman ini aku menantimu bersama segunung rindu yang sarat. entahkan bila ketemu penawarnya. Aku kehilangan, yang tinggal hanyalah kerinduan.
Di sini, akumengukir syair di atas air, meniti buih mengejar pelangi. Beralaskan mimpi syahdu kelmarin, kini menjadi igauan siangku. rindu ini di manakah noktahnya? Cinta ini bilakah ajalnya?
Ketahuilah sesungguhnya secebis kasih membuat kita sayang. seucap janji membuat kita percaya. sekecil luka akan membuat kita kecewa. tetapi, sebuah persahabatan akan selamanya bermakna."
rinduku padamu tak bisa pudar, kasihku padamu belum tercemar.

Pelangi! Kau ciptaan Allah yang sungguh istimewa.

Terimalah madah pujangga dari: Michael Jordan Quotes

There was an error in this gadget

Apakah yang anda cari?

Tuesday, March 5, 2013

Mesin dialisis buatan sendiri?

Asalammualaikum!
Apabila kita berhajatkan sesuatu, dengan susah-payah kita akan berusaha ke arahnya. Kita berbelanja beribu-riban untuk dialisis, namun sebuah keluarga miskin di Cina perjudikan nyawa untuk mencipta sesuatu yang praktikal dan murah.
Mesin dialisis buatan sendiri


BIARPUN Xue Peng kini tidak menyumbang apa-apa kepada keluarga, namun seisi keluarganya akan bergilir-gilir mengepam oksigen untuk dia terus bernafas.

--------------------------------------------------------------------------------


TANPA bantuan alat perubatan yang canggih, mana mungkin seorang penghidap penyakit buah pinggang mampu bertahan untuk terus hidup. Begitu juga bagi seorang yang perlu bergantung kepada alat bantuan pernafasan untuk terus bernafas.

Namun hal itu tidak mustahil kepada dua orang lelaki di China. Biarpun tidak mampu menggunakan alat rawatan canggih akibat kesempitan wang, mereka terus hidup menggunakan mesin perubatan yang dibuat sendiri hingga kini.

Hu Song Wen yang menghidap penyakit buah pinggang, kini masih bernafas biarpun sekadar bergantung kepada mesin dialisis yang direka sendiri selama 13 tahun. Bagi Fu Xue Peng pula, dia telah menyambung hidup dengan alat bantuan pernafasan manual sejak lima tahun lalu.

Dua orang lelaki di luar bandar China itu dan ahli keluarga mereka menjadi begitu inovatif semata-mata meneruskan hidup akibat kesempitan wang.

Song Wen yang tinggal di perkampungan Qutang, wilayah Jiangsu di timur China bersama ibunya yang berusia 81 tahun terpaksa bergantung kepada sebuah alat dialisis usang selepas tidak mampu membayar kos perubatan.JARI-JEMARI Min Zu rosak akibat mengepam gas oksigen kepada anaknya pada setiap hari secara bergilir-gilir dengan ahli keluarga yang lain.

--------------------------------------------------------------------------------


"Kos membuat rawatan menggunakan alat yang saya buat ini hanya 60 yuan (RM30). Ia lebih murah sebanyak 12 peratus daripada kos rawatan hospital," katanya yang menghidap penyakit buah pinggang sejak 20 tahun lalu.

Mesin itu bertindak sebagai sebuah buah pinggang yang terdiri daripada dua bahagian yang dihubungkan menerusi membran iaitu struktur seperti filem yang membenarkan partikel tertentu melepasinya.

Mesin itu beroperasi dengan cara darah akan dipam pada separuh mesin yang sebahagian daripada strukturnya terdiri daripada perkakasan dapur itu. Manakala cecair dialisis dipam pada bahagian yang satu lagi.

"Saya menghasilkan sendiri cecair dialisis dengan mencampurkan bahan-bahan pottasium klorida, sodium klorida dan sodium hidrogen karbonat (bikarbonat) bersama air suling.

"Ketika rawatan, dua tiub akan dimasukkan pada lengan yang dihubungkan kepada mesin dialisis itu. Seterusnya, darah akan dipam ke salah satu tiub untuk ditapis dan memasuki semula tubuh melalui tiub yang satu lagi," katanya yang menggunakan mesin itu setiap tiga kali seminggu.

Bagaimanapun doktor pernah memberi amaran kepada Song Wen tentang tindakan itu yang akan memberi risiko besar kepadanya. Apatah lagi dia meletakkan mesin itu di dalam bilik air yang dikhuatiri kotor.

"Kata doktor, ia berisiko untuk mendapat jangkitan teruk selain komplikasi jangka masa panjang kerana tidak menggunakan air steril. Tetapi saya tidak mempunyai pilihan lain," katanya.

Jelas Song Wen, dia tidak akan mengalah biarpun dua orang daripada rakannya meninggal dunia setelah menghasilkan sendiri mesin seperti yang digunakannya.

Bagi seorang lelaki lain di wilayah Zhejiang di timur China pula, dia terpaksa menggunakan alat bantuan pernafasan secara manual selama lima tahun untuk meneruskan hidup setelah terlibat dalam kemalangan jalan raya.

Fu Xue Peng, 30, mengalami kecacatan sistem saraf yang menyebabkan dia lumpuh seluruh tubuh sehingga tidak mampu untuk bernafas sendiri. Dia terpaksa menggunakan alat bantuan pernafasan bagi menyumbang oksigen.ADIK bongsu Xue Peng memperoleh idea membina sebuah mesin mengepam oksigen ini menerusi rancangan televisyen.

--------------------------------------------------------------------------------


Dia yang sebelum itu ditempatkan di Hospital Besar Taizhou, Zhejiang, China terpaksa dibawa pulang kerana keluarganya tidak mampu menanggung kos hospital berjumlah 10,000 yuan (RM5,000) seminggu. Wang pampasan insurans bernilai 300,000 yuan (RM15,000) akibat kemalangan itu juga habis untuk kegunaan tersebut.

"Kami hanya membeli sebuah beg injap ventilasi dan mengepam oksigen dengan menggunakan tangan sejak lima tahun lalu," kata ibunya, Wang Lin Qin ringkas.

Untuk memastikan lelaki itu terus hidup, seluruh ahli keluarganya termasuklah ibu bapa, dua orang kakak dan adik iparnya akan bergilir-gilir mengepam beg pernafasan itu sebanyak 18 kali seminit. Sekiranya mereka berhenti mengepam selama tiga minit, nyawa Xue Peng akan melayang kerana tidak mendapat oksigen.

"Ia sangat memenatkan. Tangan kami pun sudah pecah kerana tidak henti mengepam oksigen," kata ayahnya, Fu Min Zu.

Bagaimanapun mereka bertuah kerana adik bongsu Xue Peng telah memperoleh idea daripada sebuah rancangan televisyen yang memaparkan cara membuat sebuah mesin yang ringkas.

Dengan terhasilnya alat motor tersebut, beban mereka sekeluarga yang sebelum ini terpaksa mengepam alat tersebut tidak kira siang dan malam itu sekurang-kurangnya dapat dikurangkan.

Motor itu beroperasi apabila sebuah batang besi disambungkan kepada alat pengepam tersebut dan ia akan beroperasi mengepam sebanyak 18 kali seminit.

Bagaimanapun, penghasilan alat tersebut bukan menjadi penyelesaian buat mereka sekeluarga kerena ia akan dioperasikan pada waktu malam sahaja kerana menelan kos penggunaan elektrik yang tinggi. - Agensi.

No comments: