Pantaulai Aku Dengan Emailmu:

Total Pageviews

Ramai Yang Meminati: Anda bagaimana pula?

Pages

Kenalilah dunia ciptaan sahabat-sahabatku:

Jika langit di duniamu runtuh, berhijrahlah ke duniaku.

Salam segunung rindu untuk kekasih di hujung talian:

Kasih manusia sering bermusim, madah helahnya tiada bertepi;
Dengan harapan kubina impian,
kau sentuh runtuh tinggal kenangan.
Biarpun hatiku retak seribu,
kau tetap kukunci di dalam hatiku.

Love me but, leave me not,
Kiss me but, miss me not,
Hit me but, hate me not,
Remember me but, forget me not.

Teman!
Di taman ini aku menantimu bersama segunung rindu yang sarat. entahkan bila ketemu penawarnya. Aku kehilangan, yang tinggal hanyalah kerinduan.
Di sini, akumengukir syair di atas air, meniti buih mengejar pelangi. Beralaskan mimpi syahdu kelmarin, kini menjadi igauan siangku. rindu ini di manakah noktahnya? Cinta ini bilakah ajalnya?
Ketahuilah sesungguhnya secebis kasih membuat kita sayang. seucap janji membuat kita percaya. sekecil luka akan membuat kita kecewa. tetapi, sebuah persahabatan akan selamanya bermakna."
rinduku padamu tak bisa pudar, kasihku padamu belum tercemar.

Pelangi! Kau ciptaan Allah yang sungguh istimewa.

Terimalah madah pujangga dari: Michael Jordan Quotes

There was an error in this gadget

Apakah yang anda cari?

Saturday, August 21, 2010

Mulia Sungguh Hatimu, Cikgu!

Assalammualaikum!
Oh, Cikgu! Siapapun kamu, jasamu akan tetap dikenang. Siapapun/sehebat mana  kita hari ini, jangan lupa tapak bermula segalanya adalah jasa gigih dan kreativiti guru yang berdedikasi.
Sedih pun ada, terharu pun ada, gembira pun ada, apabila membaca cerita ada seorang Guru Besar di Negeri Sembilan tidur di sekolah. Sedih sebab jarang kita dengar seorang guru apatah lagi seorang guru besar yang begitu komited hinggakan sanggup menjadikan sebuah setor di sekolahnya seluas 12 kaki kali 12 kali sebagai bilik tidurnya.

Cikgu Liu Shuang Zhen dari SRJK (C) Kampung Baru Tanah Merah, Port Dickson tinggal di Bahau , 105 km dari sekolah. Jadi beliau lebih rela tidur di sekolah tiga hari seminggu. Bukan dia tidak mampu untuk menyewa rumah atau menyewa bilik, tetapi Cikgu Liu suka dengan keadaan demikian, di mana beliau boleh memberi tumpuan yang lebih di sekolah dan ibu bapa lebih mudah untuk berjumpa beliau di luar waktu sekolah.

Sedihkan, tak ramai orang yang sanggup berkorban macam Cikgu Liu ini. Berkorban dengan rela hati, tanpa rasa hendak menyalahkan sesiapa, tetapi suka akan apa yang dilakukannya, demi kejayaan anak bangsa.

Semoga ramai daripada kita, bukan sahaja dari kalangan guru bahkan dari kalangan menteri, wakil rakyat, pegawai daerah, doktor, askar, polis, pekerja kilang dan lain-lain dapat mencontohi sikap Cikgu Liu ini.

Laporan penuh dan gambar tempat tidur Cikgu Liu di laman web akhbar Sin Chew di
http://www.mysinchew.com/node/40722

No comments: